Ancak ayda birkaç kez ya da daha sık görülüyorsa aileyi korkutan bir durum oluşturacağını belirten iMagazin.blogspot.com, aile çocuğun çığlıklarıyla uyandığında, ne yaparsa yapsın ağlamayı ve çocuktaki korkuyu durduramaz ve panikler acaba çocuğumda önemli bir hastalık var mı? Yoksa çocuğum epilepsi mi? Gibi düşünmeye başlar.
Gece korkusu (uyku terörü) ve kabus (korkulu rüya) birbirine benzeyen ancak farklı iki durum olduğunu ifade eden Uludağ, uyku korkusu çok daha gürültülü, dramatik, aile için daha ürkütücü bir durum olduğunu belirtti.
Çocuğunuz çığlık atarak uyanırsa paniklemeyin !
Çoğunlukla uyku korkusu çocuk uykuya daldıktan 2-3 saat sonra, en derin REM dışı uyku döneminden rüyaların görüldüğü REM uyku dönemine geçerken ortaya çıkar. Normalde bu geçiş sessizce gerçekleşirken nadiren çocukta korku reaksiyonuna neden olabilir.
Uyku sırasında çocuk birden yatakta oturur duruma geçer ve korku işareti olarak çığlık atar, ardından ağlamaya başlar.
Çocuk hızlı hızlı soluk alıp vermektedir, kalp hızı artar, terleyebilir ve korkuyla çığlık atarak kıvranır. Bu durum birkaç dakika veya daha uzun sürer, çocuk daha sonra sakinleşir ve yeniden uykuya dalar
Uyku korkusu çoğunlukla 4-12 yaşlar arasında ve erkek çocuklarda biraz daha sıkça görülmektedir. Erişkinliğe geçişle birlikte kaybolmaktadır.
Uyku korkusu sırasında anne- baba ne yapmalı?
Uyku korkusu aile içinde paniğe kapılmaya yol açan, korkutucu bir durumdur. Çocuk çığlık atmakta, elini kolunu sağa sola savurmakta ve her türlü telkine kapalı bir durumda, cevap vermemektedir.
Aileye düşen bunun birkaç dakika süren bir olay olduğu ve biteceğini bilerek sabırla beklemesi, o sırada çocuğun hareketler nedeni ile kendine zarar vermesini engellemektir.
You have read this article with the title Uyku Korkusu Sırasında Ebeveynler Ne Yapmalı. You can bookmark this page URL https://noemikiedi1s.blogspot.com/2011/04/uyku-korkusu-srasnda-ebeveynler-ne.html. Thanks!
No comment for "Uyku Korkusu Sırasında Ebeveynler Ne Yapmalı"
Post a Comment